Første del av instruktørutdannelsen er ferdig!

Modul 1 av Lundqvist Hundeskoles fordypningskurs (instruktørkurs) arrangerte siste helg denne helgen. Dette halvåret har gått veldig fort, og selv om mye i Modul 1 er ganske grunnleggende, har jeg lært mye nytt, og fått nye innfallsvinkler på ting. Jeg gleder meg veldig til fortsettelsen, nå når Modul 2 (problemløsing) begynner til høsten!

Denne helgen tok jeg med meg Hugin. Temaet for helgen var hundespråk, og vi skulle filme hundene i møte med andre hunder. Det var først teori, deretter dro vi avgårde til der vi skulle slippe hundene. Hvilke hunder som skulle møtes var bestemt på forhånd, og hovedfouset var på å filme disse møtene så vi kunne se på det dagen etter.

Hugin er nok ikke den hunden som er mest interessert i andre hunder. Han kan gjerne hilse, men med mindre den andre hunden begynner å løpe, så er han veldig fort ferdig med den hunden og går til sitt. Vi hadde på ingen måte noen planer om å presse hundene på hverandre, og vil de ikke så vil de ikke.

Det som var mest interessant å se, var møtene som var en smule vanskelige for hundene. De som kanskje ikke var helt trygge i hilsesammenheng, og de som rett og slett mente at den andre hunden hadde en frekk tilnærmelse, som f.eks. å bare buse rett inn i intimsonen til den andre, og som kanskje ikke responderte helt på signalene. «Signal krever respons» var en setning som ble gjentatt ofte av Vegard, og det var tydelig å se. Hvert eneste signal fikk en respons, og gjorde det ikke det, ble den andre hunden mye tydeligere i språket. Det var veldig gøy å se de kommunisere i saktefilm, ettersom det ofte ikke er alt som er like tydelig eller lett å få med seg for oss, men å se hvordan samtalen mellom hundene bare fløt, og det minste lille signal ble lagt merke til, det var veldig spennende!

Vi fikk også innsyn i hva som kunne gå galt, og hvordan man håndterer slike situasjoner, både hvis man er alene eller sammen med flere. Møtene denne helgen var veldig udramatiske. Enkelte hunder sa mer tydelig i fra (signal krever respons), men det var veldig ryddige møter, og hundene fikset ting selv. Flere av hundene vokste på det, og fikk gode erfaringer.

Helgen har vært veldig interessant, spennende og lærerikt. Alt fra praktiske møter til teorien bak haleføring og hvilken hjernehalvdel som styrer hva, hvorfor busta står, og veldig mye om signaler og kroppsholdninger, og spesielt hvordan de hele tiden er vare på oss og det vi gjør, og hvor lett det er å se hva hunden sier til oss, bare vi følger litt med. Nå skal jeg ikke akkurat legge skjul på at hundespråk fascinerer meg veldig, og at jeg ønsker å lære mer, men alle hadde hatt godt av å kunne litt hundespråk, og å lære seg å lese og respondere på hund. Hunden forteller så mye – hele tiden, men vet man ikke hva man skal se etter så får man ikke med seg noenting. Jeg tror mange ulykker kan unngås enkelt med bare bittelitt mer kunnskap.

Takk for et fantastisk halvår til Vegard og Ingerid Øksnevad og alle deltakere! Vi sees igjen til høsten! 🙂

IMG_7540 copy

Hundetrener og hundeentusiast!

Publisert i ClickerCanine
8 kommentarer på “Første del av instruktørutdannelsen er ferdig!
 1. vilire sier:

  Dette virket som et utrolig spennende kurs! Jeg har lite lyst til å bli instruktør, men akkurat denne delen hadde jeg lett vært med på. Artig at Hugin får være stjerna i ny og ne 😀

  • ebuhaug sier:

   Ja, jeg vil absolutt anbefale det! Det er helt valgfritt hvorvidt man vil gå flere moduler, og de har delt det opp slik så de som bare vil lære seg mer hund kan det også, uten å måtte gå en hel instruktørutdanning for å gjøre det! 🙂
   Ja, han må få være med litt han og. 😉 Blir agilitykurs på han i sommer, og det gleder vi oss til! Han er jo ikke akkurat den som er enklest å trene til småting og triks, men fart og moro, det blir han med på! 🙂

   • vilire sier:

    Så kjekt! Hadde man bare bodd lenger sør, så hadde jeg absolutt meldt meg på!

   • ebuhaug sier:

    Ikke sant… Vet ikke om de har noen avdeling i nærheten av deg, jeg?

    Har forøvrig oppdatert svarkommentaren min. Fikk ikke med meg det siste du skrev før etter jeg svarte, hehe

   • vilire sier:

    Niks, er så og si nada her oppe 🙂 Canis har en avdeling 2 timer fra der jeg bor, og der tok jeg utdanning i fjor. Ellers er det ingenting 🙂
    Skrev et nytt svar!

   • vilire sier:

    Agility er rågøy da, Hugin har sikkert en helt rå spenst 😀

 2. Heidi&Nano sier:

  Så spennende! 😄 lykke til videre!

 3. Doghappiness sier:

  Takk for et supert halvvår, sees igjen til høsten! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

HUNDEPASS
BESØK MEG PÅ YOUTUBE
Relationships are based on trust, love, honesty and patience
FØLG MEG PÅ INSTAGRAM
Playtime is funtime! #playtime #funtime #slowmo #superslomo #dogplay #samsung #bordercollie #withgalaxy @samsungnorge
Had a lovely training session with this guy today. For a long while now I have been ill, and my training motivation hit rock bottom, leading to him not being trained to cope with every day life. Extra has not suffered from this, we have not trained these things because they have not been a part of our life. The mayor thing to teach this guy is to stop herding cars, and today's training started at the end of a big field next to the motor high way. We worked our way towards the driving cars, reinforcing contact, calm behaviour and ignoring the cars. The reinforcement was delicious wiener bites and the occasional tug toy when the situation called for it. I am still amazed about the suverinity of this dog! Even though he for 3 years has been herding cars whenever we have gotten close to them, this was an easy training. We got so close to the highway I had to stop because I would not go any closer to the moving cars, not because it was too much for him to handle! It was almost like herding cars never had been any issue at all ever in his life. One should never underestimate the power of reinforcing the behaviour we want of our dogs. I dared having him off leash as shown in the picture here from today, though I am not a fool: I went back to the safer side of the field just in case and I will never have any dog of any sort strolling close to the road off leash. This training session made me remember the good feelings about training dogs, why I used to love it so much and why I wanted border collies in the first place. It was just what I needed to get back in the saddle after such a long absence from what I have been doing for so many years! Today was a good day. Thank you Extra, for being such an awesome dog! 💪 #dogtraining #dogtrainer #positivereinforcement #clickertraining #bordercollie #awesomedog #happydog #dogowner #dogbehaviour
Tag and Luna, the adult and senior! #tricolorbordercollie #redbordercollie #bordercollies #bordercollie #bordercolliesrock #dogsofnorway #dogoftheday #dogsofinstagram #dogsofnorway
Luna has turned senior this year, 7 years old! Time really does fly! #bordercollie #fall #autumn #autumndog #dogphotography #sheepdog #instadog #dogsofnorway #redbordercollie
I just love the classic looking border collies! #bordercollie #fall #autumn #autumndog #dogphotography #sheepdog #instadog #dogsofnorway #classicbordercollie #bordercolliesrock
Extra waving his fluffy tail! #bordercollie #fall #autumn #autumndog #dogphotography #sheepdog #instadog #dogsofnorway #bordercolliesrock
Extra posing in the fields! #bordercollie #fall #autumn #autumndog #dogphotography #sheepdog #instadog #dogsofnorway #sheepdog #classicbordercollie #bordercolliesrock
Luna and Tag #bordercollie #redbordercollie #shorthairedbordercollie #autumn #autumndog #dogphotography #dogsofinstagram #instadog
Luna is enjoying lazy days on the couch, just waiting for the next chance to smooch the baby 👶❤ #bordercollie #lazydog #couchpotato #dogsofnorway #dogphotography #dogstagram #redbordercollie
%d bloggere like this: