Impulskontroll

Impulskontroll, alternativt selvkontroll, er noe som kan være veldig fint å lære hundene våre. Noen hunder har naturlig god impulskontroll, mens andre trenger mer trening og øvelse. Har din hund god impulskontroll, tenker den mer før den handler, og man kan lettere kontrollere hunden i vanskeligere og mer utfordrende situasjoner. I denne artikkelen skal jeg gå igjennom tre enkle øvelser som man lett kan variere vanskelighetsgraden på. Bare disse øvelsene vil hjelpe på å forbedre hundens generelle impulskontroll – og det er morsomt! 

Trykk på bildene for å se større eksemplarer
Øvelse 1:
IMG_1307 copy_edited-1Øvelse 1 går ut på at hunden skal sitte, enten frivillig eller på kommando, og du har en godbit i hånden. Hold godbiten høyt oppe i luften, tilnærmet i loddrett linje over hodet til hunden, og før godbiten sakte mot hunden. Om hunden bryter sitten, og prøver å ta gobiten fjerner du umiddelbart hånden. Her er det ikke nødvendig å si nei, det er forståelig nok at godbiten forsvinner. Begynn igjen. Vær litt mild på kravene i begynnelsen, det viktigste er at forbein og bakpart er plantet i bakken til en hver tid. Løfter den bare litt på beinet, forsvinner godbiten. Husk å føre godbiten sakte mot hunden hele tiden.

Etterhvert som dette går fint, øker du kravene. Nå skal ikke hunden lenger få lov til å strekke seg etter godbiten. Gjør som tidligere, før godbiten sakte mot hunden ovenfra og fjern så fort hunden begynner å strekke seg etter den. Målet er til slutt å nærmest ha godbiten inne i munnen på hunden før den får lov til å spise den!

Poenget med denne øvelsen er at hunden selv velger å bli sittende. Om vi holder den igjen eller kjefter på den, blir den sittende av feil grunn, enten fordi vi holder den fast, eller fordi den er redd for kjeft. Grunnen til at den skal bli sittende er fordi muligheten for belønning forsvinner. Det skal altså være et valg hunden tar, akkurat som i andre situasjoner.

 

Øvelse 2:
IMG_1480 copy_edited-1I øvelse 2 skal vi være mer på nivå med hunden som illustrert i tegningen. Legg en godbit i håndflaten så hunden ser. Om hunden prøver å godbiten lukker du helt enkelt igjen hånden så hunden ikke får tak i den. Noen trekker seg unna igjen med en gang, mens andre vil prøve å grave den frem. Så lenge det ikke gjør vondt, la hunden holde på – og feile. Den eneste måten å få tak i godbiten på er ved å trekke seg unna og bli sittende til den får et «Ja!», eller «Vær så god!» (om det gjør vondt, kan du trekke til deg hånden).

I begynnelsen belønner man etter kort tid, maks noen få sekunder, litt avhengig av hvor vanskelig hunden synes det er. Etterhvert som hunden mestrer øvelsen gjør man det vanskeligere og vanskeligere, både i form av hvor høy verdi godbiten har (hvor god hunden synes den er) og hvor lenge hunden må vente.

For å utfordre hunden ytterligere, kan vi begynne å legge på falske, men liknende kommandoer som «Da!», «Sa!», «Vær så snill!», «Bæsj i do!» og liknende. Eller bare si helt tilfeldige ord, som «Hamster!», «Sverige!», «Klesskap!» og så videre, for å få hunden til å virkelig tenke etter og følge ordentlig med. Går den etter godbiten uten riktig fri-ord, da lukker hånden seg igjen. Dette kalles stimuluskontroll, og kan by på morsomme situasjoner!

Denne øvelsen kan videreutvikles til øvelse 3 ved å legge en godbit på bakken, og legge hånden over godbiten om hunden prøver å ta den. Husk at selv om det i all hovedsak går ut på det samme som å ha godbiten i hånden, vil dette bli en ganske annerledes øvelse for hunden, og vi må kanskje lette på kravene her og gjøre det litt enklere igjen.

 

Øvelse 3:
10532942_604378916347722_6306628946183755120_nI øvelse 3 skal hunden la belønningene være, om det så regner kjøttboller fra himmelen. Det ultimate nivået her er å kunne ha tidenes beste belønning i munnen på hunden uten at den blir spist eller lekt med.

Som med alt annet, begynn lett. Legg én og én godbit i nærheten av hunden, og jobb deg sakte, men sikkert nærmere hunden. Du velger selv om du vil belønne hunden med godbiten som er lagt frem, eller med en annen. Jeg liker å variere, slik at hunden aldri vet hva som kommer. Det gjør det enda litt mer spennende. Benytt deg av en fri-kommando, f. eks. et av ordene jeg nevnte i øvelse 2.

Her kan vanskelighetsgraden økes på mange måter. Man kan øke tiden hunden må vente, legge flere godbiter rundt før hunden belønnes, man kan legge frem bedre godbiter, leker osv. Man kan lett kaste både leker og godbiter rundt, noe som gjør det vanskeligere å ikke være impulsiv. Legg godbiter på hundens framlabber, på hodet, på snuten… Etterhvert som hunden blir rågod, kan man plassere de i munnen på hunden, og den må fremdeles vente. Spiser hunden den, begynn på nytt på et lettere nivå. Ikke kjeft, dette skal kun være en morsom øvelse! Kanskje hunden din blir så god at den kan holde en burger i munnen uten å spise den?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

HUNDEPASS
BESØK MEG PÅ YOUTUBE
Relationships are based on trust, love, honesty and patience
FØLG MEG PÅ INSTAGRAM

Ingen Instragram-bilder ble funnet.

%d bloggere liker dette: