Hvordan gjøre valpen stueren

En valp på 8 uker er ikke enda programmert til å vite hvor man går på do og ikke. Det er viktig at vi viser forståelse for dette, og ikke kjefter på valpen for å tisse inne. Den har ingen forutsetninger for forståelse av toalett ute og ikke inne, og hvorvidt den har uhell inne er ene og alene basert på individuelle forskjeller som blærekapasitet og drikkevaner og hvor ofte vi tar den ut. 

Hva gjør jeg?
En god huskeregel er å alltid lufte valpen når den har

  • sovet
  • spist
  • lekt

og generelt ofte utenom. Start med å ta ut valpen ca. hver halvtime. På det meste måtte jeg ta ut min hannvalp hvert tiende minutt. Han var veldig aktiv og drakk derfor ekstremt mye, hvilken naturligvis førte til at han måtte veldig mye på do. Denne tiden varte heldigvis ikke så lenge, men jeg måtte i lang tid være påpasselig med å lufte han minst én gang i timen, og et par ganger i løpet av natten.

Etter hvert som tiden går, vil valpen din naturlig gå lenger og lenger vekk fra der den oppholder seg for å gå på do. Dette er fordi hunden naturlig ikke ønsker å gå på do der den normalt er. Det er på grunn av dette at vi relativt lett kan lære hunden å gjøre fra seg ute.

Ros hunden hver gang den går på do ute, for å lære den at dette er noe vi ønsker av den. Du kan selvsagt også slenge på en belønning i form av noe han liker å spise, for eksempel en liten godbit. Det er ikke alltid at jeg belønner med godbiter, men jeg sørger alltid for å rose hunden for å gå ute.

Foto: Beate Trohaug

Foto: Beate Trohaug

Hva må jeg ikke gjøre?
Fordi dette er noe hunden ikke har stor kontroll på, er det veldig viktig at vi ikke kjefter eller straffer for å gjøre fra seg inne. Bare tørk opp, og smør deg med tålmodighet. Denne prosessen går veldig fort for enkelte, men tar lang tid for andre, og det betyr ikke at du gjør noe galt. Det kommer helt an på individuelle forskjeller som tidligere nevnt. Lær deg hundens små og store signaler for når den må på do. Noen sier i fra veldig tydelig, andre gjør det ikke. Ser du at valpen din begynner å lete etter et sted å gå på do, vær raskt ute og løft den med deg ut.

Om du kjefter på valpen din for å gjøre fra seg inne, er sannsynligheten veldig stor for at den ikke forstår at det er fordi den går inne. Derimot vil den tro den får kjeft og straff rett og slett fordi den går på do. Det som gjerne skjer da, er at valpen gjemmer seg når den må på do, og gjerne gjør fra seg bak sofaer og liknende, altså når du ikke ser den fordi den nå har blitt redd deg og konsekvensene den får av å måtte på do.

IMG_9321

Hjelpemidler
Fordi en hund naturlig ikke vil gå på do der den oppholder seg, kan det lønne seg å burtrene valpen og la den oppholde seg i buret når du rett og slett ikke har mulighet til å overvåke den. Da vil den med større sannsynlighet si i fra når den må på do, slik at du kan avbryte det du holder på med og ta den med ut. Merk deg at dette ikke skal være en langvarig løsning. En valps liv må bestå av mye mer enn å sitte i bur, men for kortere perioder av dagen kan dette være en løsning. Alternativt kan man sette opp en valpegrind for større utfoldelse.

Noen liker også å legge ut aviser eller såkalte «puppy pads», altså tissematter, som valpen naturlig vil trekke til for å gjøre fra seg på. Deretter vil man sakte, men sikkert flytte denne nærmere og nærmere utgangsdøren, og til slutt ute for å lære valpen at man går på do ute. Utfordringen her kan komme når man skal lære valpen å tisse uten å ha avisen eller tissematten på bakken. For å gjøre overgangen enklere, kan man begynne å klippe opp avisen/matten i mindre og mindre biter, slik at den til slutt ikke er annet enn på størrelse med en liten seddel.

Enkelte vil kanskje tipse deg om å ikke gi valpen din vann i løpet av kvelden slik at den ikke skal måtte på do i løpet av natten. Dette er absolutt ingenting jeg vil anbefale. Jeg vil aldri la min valp gå tørst en hel natt fordi jeg ikke gidder å stå opp i fem minutter for å lufte han. Det er en del av ansvaret med å skaffe seg en liten pelskledd baby, og det vil ikke vare i all evighet. Derimot, hvis man må ut med valpen utallige ganger i løpet av en natt, kan man kanskje prøve å begrense aktiviteten til valpen om kvelden, og derfor på samme måte begrense inntaket av vann.

Foto: Linda Haugen

Foto: Linda Haugen

HUNDEPASS
BESØK MEG PÅ YOUTUBE
Relationships are based on trust, love, honesty and patience
FØLG MEG PÅ INSTAGRAM

Ingen Instragram-bilder ble funnet.

%d bloggere liker dette: