Den store dagen er her, og du har endelig fått hjem din nye, firbente venn. Men hva skal du gjøre nå? Her er noen tips som kan være kjekke å ha i bakhodet, og som kanskje kan gjøre den nye hverdagen litt lettere.
Mat
Valper har ikke så stor magesekk, men de har gjerne stor appetitt og stort behov for energi. 50% av energiinntaket går alene med på å vokse, derfor er det viktig med nok mat av god kvalitet. For best utnyttelse av energi, samt å opprettholde en velfungerende fordøyelse, er det lurt å fordele fôrmengden på minimum 3 måltider om dagen mens valpen enda er liten, gjerne flere. Etterhvert som valpen vokser kan du sakte, men sikkert minke antall fôringer til ønskelig antall. Mange gir 2 måltider om dagen, og andre igjen gir ett måltid. Noen andre igjen lar maten stå fremme hele dagen, slik at hunden selv kan velge. For de som har hunder som kan regulere selv er dette supert. Andre må man regulere mengden for.
De første ukene bør du gi valpen det fôret den er vant til fra oppdretter. Immunforsvaret til en valp er veldig lavt fra før av når vi henter den, og alt er nytt. Med høyt stressnivå av enten usikkerhet eller oppgiret valpekropp, samt nye bakterier, vil det å i tillegg få et nytt fôr være et ganske hardt slag for kroppen. Derfor er det greit for magen og tarmsystemet at den fremdeles har noe kjent, slik at det ikke blir fare for diaré og oppkast. Etter den første uka har gått, kan du sakte, men sikkert begynne å vende valpen til det fôret du ønsker å bruke ved å smått blande i litt og litt mer av ønsket fôr i det gamle fôret, helt til du har erstattet måltidene helt med den nye maten.

Foto: Synne Åkre
Aktivisering
Det er lurt å ha noe valpen kan sysselsette seg med. Dette både i form at noe å tygge på som kan spises, og noen tyggeleker. Ball og andre ting man kaster er ikke noe jeg på generell basis anbefaler, og dette vil du kunne lese om her (artikkel kommer!), men kosedyr laget for hund, tauleker, KONG og andre aktivitetsleker vil valpen din sette stor pris på! Jeg får ofte spørsmål om man kan la valpen vinne kampleker, og det kan man absolutt. Hvem som «vinner» har ingenting å si for noen ting. Mer om dominans og sosial struktur kan leses her.
Biting
Valper har en enorm trang til å bite på ting. Ikke bare vil de etterhvert klø i tennene under tannfelling, men det er også slik de utforsker verdenen rundt seg og ikke minst lærer seg å kontrollere styrken i bittet, eller bitehemming som vi også kaller det. Valper har sylskarpe tenner, og selv om kjevemuskulaturen ikke er så sterk enda, kan bittet være rimelig hardt og vondt allikevel. Vi kan lære de hva som er akseptabel styrke og ikke ved å avslutte leken så fort valpen biter for hardt, slik at den lærer å være mer varsom så det fortsetter å være moro, men generell valpebiting er noe valpen vil vokse fra seg med tiden uavhengig av trening. Vi kan bare fremskynde den litt, hvis ønskelig. Allikevel, nettopp på grunn av denne trangen til å bite på ting, er det lurt å gjøre ting vi ønsker i behold utilgjengelig for valpen. Sko bør ryddes vekk, ledninger bør skjules, tepper fjernes, barnas kosedyr på steder valpen ikke kommer til. Har valpen levd med disse tingene utilgjengelig de første 5-6 mnd av livet sitt, er det svært liten sannsynlighet for at den plutselig vil begynne å bite på det i tiden etter. Den har rett og slett ikke lært at dette er potensielle leker.

Foto: Linn Fjelltun Hecker
Trening
Du kan fint begynne å trene din nye valp fra første stund. Både på hverdagslydighet, men også andre ting som lydighet, triks og så videre. Det eneste som må begrenses er hvilke type triks som læres inn, lengden på treningsøktene og selvsagt den fysiske mosjonen. Valper har kortere konsentrasjonsevne enn eldre hunder, de er lettere slitne og trenger mange pauser, men det er også her vi legger mye av grunnlaget for videre trening. Lær inn hva bra betyr, vær generøs med belønningene, lær din valp å kjenne. Der det er mulig, bruker jeg ofte maten som godbiter. Da er det lettere for meg å vite akkurat hvor mye jeg kan gi valpen, samt at deres ømfintlige mage ikke reagerer på for mye annet tull.
Fysisk mosjon må også begrenses. At valpen får leke i hagen eller i skogen og selv bestemme når den er sliten, det går fint. Her presser vi ikke valpen på noen som helst måte, og unngår vi å leke for mye med den, kjenner den normalt selv når den trenger pauser. I skogen er det gjerne veldig variert underlag, og det vil ikke slite for mye på enkelte deler av kroppen slik langvarig og uvariert gange vil (eksempelvis å bare gå på asfalt).
Ting Tar Tid
Det viktigste punktet i all trening, også valper, er å tenke på de tre T-ene: Ting Tar Tid. Husk at du har fått et lite barn i hus, og det tar tid å lære seg alle normer og regler som forventes av oss mennesker i det som for en hund er unaturlige omgivelser. Vi må være forsiktige med å kreve for mye av valpen med en gang, samtidig som vi må være konsekvente, men allikevel vennlige og tålmodige.
En valp gjør ikke ting for å trosse deg, uansett hvor sikre vi er på det av og til. Den gjør rett og slett ting fordi den synes det er gøy, eller fordi det virker som det smarteste valget for den der og da. Bit tennene sammen og husk at valpen blir voksen den og. Du legger grunnlaget for hvordan hunden blir som voksen de to første årene av dens liv, og minn deg selv på at selve valpetiden går fort. Snart sitter du og mimrer med bilder av hunden din som liten gullklump og har glemt alt styret det å skaffe seg en valp førte til.

Foto: Linda Haugen
Legg igjen en kommentar