Med så mange ulike raser å velge i mellom, kan det være vanskelig å velge hvis man ikke vet hva man skal se etter. Her vil jeg dele noen tips som forhåpentligvis vil gjøre valget ditt enklere:
Hva skal du bruke hunden til?
Det første man må se på, er hva man vil bruke hunden til. Skal den brukes i jakt, lydighet, agility, gjeting, kløv-turer eller skal den kun brukes som familiehund med kos og noen lengre turer i ny og ne? Skal den være med ut på kalde dager så vel som varme, eller behøver den ikke så veldig tykt lag med isolerende pels? Bor du slik til at du trenger en hund som ikke er genetisk anlagt til å kunne bjeffe lett? Hvor mye jaktinstinkt klarer du å håndtere? Hvor selvstendig skal den være? Tenk på hva den opprinnelige bruken er; eksempelvis er terriere og mynder først og fremst avlet for selvstendig jakt hvor de ikke trenger å samarbeide med mennesket for å gjøre jobben de er ment for, og kan derfor være vanskeligere å trene enkelte ting til enn en gjeterhund som er avlet for samarbeid og kontakt med fører.
Det er veldig viktig å se etter egenskapene til de hunderasene du ser på. Kanskje passer ingen, og du må se etter andre raser, eller kanskje flere passer dine behov.
En hund som skal brukes som familiehund bør være en rase som ikke krever så alt for mye av fysisk eller mental stimuli for å trives, men heller en roligere type, kanskje innenfor selskapshunder (rasegruppe 9), eller en annen familievennlig hund fra en av de andre rasegruppene. Her er det viktig å tenke på at en typisk arbeidshund, for eksempel border collien, mest sannsynlig ikke vil egne seg godt til denne livsstilen, da de ofte krever veldig mye.
Naboen eller familiemedlemmet
Mange velger en spesifikk rase fordi «nabohunden er så lydig og snill». Det man kanskje ikke vet, er hvor mye tid naboen, eller familiemedlemmet, eller den bekjente har lagt ned i å trene hunden til å bli så lydig og snill. Å velge en rase ut i fra ett individ man har møtt er ikke å anbefale av dette grunnlaget, samt at det også finnes individuelle forskjeller og din hund kan være helt annerledes i utgangspunktet.
Min anbefaling er å besøke oppdrettere og få hilse på deres hunder, jo flere oppdrettere jo bedre, og se hvordan hundene er mot deg og mot andre hunder. Da kan du også kanskje finne din favoritthund som du vil ha valp etter. Jeg er også veldig opptatt av at oppdretter skal svare meg på hvorfor jeg ikke skal velge den aktuelle rasen.
En annen anbefaling er å snakke med eiere av den aktuelle rasen, og gå litt i dybden på hvilke utfordringer de har hatt rundt sine hunder. Les på forum, besøk, låne gjerne en hund av oppdretter dersom det er en mulighet, så finner du etterhvert ut hva som passer deg og ikke.
Helse
Selv om det mentale på hunden er viktig, er helsen minst like viktig. Noen raser er mer utsatte for sykdommer enn andre, og noen raser har sykdommer som kun forekommer i sin rasegruppe. Er din aktuelle rase utsatt for sykdommer, bør oppdretter ha sjekket hundene sine for disse, og bruke hunder som er friske, eller bruke kombinasjoner av hunder som gjør valpene friske.
Ikke bare er helsen viktig for din del, det kan fort koste mye å ha en syk hund, og det er ikke nødvendigvis slik at forsikringen dekker alt. Men vel så viktig er det for hundens del, for det er hunden som blir den lidende ved helseproblemer. Velger man bort useriøse oppdrettere, vil man luke vekk de syke individene fra genpoolen og vi vil kunne få en stadig friskere gruppe hunder.
Rasehund eller blanding?
Det finnes veldig mange raser der ute, og enda flere blandinger. Blandingshunder kan være vel så fine og gode som rasehunder, men det finnes også mange myter, som at blandingshunder generelt er friskere enn rasehunder. Noen raser er disponible for en rekke sykdommer, men hos blandingshunder har man ingen åpen eller formell kontroll på hvor mange som er syke eller er bærere av sykdommer, også langt tilbake i linjene, med mindre oppdretter har gjort en veldig god jobb med å dokumentere dette. Hos registrerte rasehunder kan man sjekke opp linjene og deres sykdommer hos Norsk Kennel Klub (NKK). Dette er viktig å tenke over, og velger man blandingshund, bør man være obs på dette. Man får ikke kun det beste fra begge rasene, man kan like fullt få det verste også.
En annen ting å tenke på med blandinger, er egenskapene disse blandingene vil gi. Om du for eksempel blander inn en kvikk gjeterhundrase med en rase som lett tyr til aggresjon vil du i verste fall kunne få en hyper hund som er rask med å bite.
Å velge etter utseendet
Det finnes alltid en eller flere hunderaser som appellerer mer til oss utseendemessig enn andre. Noen liker de elegante tynne typene, noen liker lang pels, noen liker hunder med røft utseende. Men det viktigste valget man tar er hvordan hunden er mentalt og helsemessig, og selv om man aldri kan garantere noe på grunn av individuelle forskjeller, kan man legge grunnlaget med gode forberedelser slik at sjansen for å få den perfekte hunden for deg er så stor som mulig.