Hundens 5 om dagen

Hundens 5 om dagen var noe jeg første gang ble introdusert for av Lundqvist Hundeskole i foredraget «Hundens språk, atferd og aktivisering» på Dogs4All i 2013. 5 om dagen er basert på Anders Hallgrens (Sveriges første hundepsykolog, og en mann jeg virkelig ser opp til) studie på 80-tallet, og skal hjelpe hunder som sliter med stress, aggresjon, overivrighet osv. til å roe seg ned, få selvbeherskelse, bruke hodet mer og ikke bare følge instinktene sine, og ikke minst å gi hunden mestringsfølelse og bedre selvtillit.

5 om dagen – hva er det?
1. Problemløsning
2. Nesearbeid
3. Balanse/kroppsbeherskelse
4. Kontakt/samarbeid
5. Fysisk mosjon

 

Problemløsning:
Her skal hunden løse oppgaver på egenhånd uten hjelp eller innblanding fra oss. Dette kan være at du holder en godbit fremme og deretter la hunden selv finne ut av hvordan den skal få deg til å gi den godbiten. Ikke gi hunden noen kommandoer, bare la den tilby atferder på egenhånd. Har du en hund som ikke tilbyr så mange store ting, belønner du for det minste lille som f.eks å se på deg, se vekk, slikke seg rundt munnen og andre dempende signaler, sitte ++. Hva det enn skulle være. Ikke belønn for samme ting to ganger på rad, for da kan hunden bli fastlåst på akkurat den atferden. Poenget er uansett å få hunden til å tenke ut nye eller andre ting, og belønnes for dette. De første gangene du gjør dette bør du belønne ofte slik at hunden ikke mister interessen.

En annen ting han tok opp på foredraget om problemløsning var dette klassiske båndproblemet som ofte kommer på tur: nemlig at du og hunden havner på hver deres side av en stolpe eller annet liknende. Dette kunne man bruke til sin fordel i dette med problemløsning. Ta frem en godbit og kast den på bakken såpass langt unna at hunden ikke får tak i den, og vent. Om ikke hunden din forstår fra før av at den må gå tilbake og rundt den andre veien, vil hunden begynne å bli frustrert og ivrig. Noen vil kanskje sette seg ned og se på eieren, fordi eieren ofte fikser problemene for hunden (hvilket er ganske eget for hunder – studier viser at ulver generelt ikke vender seg mot mennesket for hjelp). Har du en smart hund, så kanskje dette tar 1-2 minutter. Har du en som ikke er like vant til å tenke ut og løse problemer kan dette ta uker. Poenget er at det skal bli hodebry. Ha tålmodighet og vent, og om hunden ikke får til de første gangene surrer du opp hunden og går derfra uten at hunden får godbiten. Han vil få en ny sjanse neste gang. Når hunden derimot endelig får det til, at det går opp for han at han må tilbake og rundt stolpen igjen, vil mestringsfølelsen være enorm! Etter så mye slit og fortvilelse fikk han det til, og du vil nok være like så imponert, du som har fulgt med på slitet og frustrasjonen denne tiden. Din entusiasme vil også smitte over på hunden din og gjøre mestringsfølelsen hans enda større!

IMG_1481 copy
Nesearbeid:
Å jobbe med nesen er noe av det beste for å gjøre hunden mentalt stimulert og sliten. De aller fleste hunder syns at dette er veldig morsomt, og det å søke med nesa er en egenskap hunden er født med. Når det gjelder nesearbeid er det bare fantasien som setter grenser. Hunden kan søke etter godbiter eller gjenstander både inne og ute, på bakken, i stokker, i møbler og så videre. Du kan også trene hunden i spesialsøk (google det om du vil lære mer om det), og virkelig utfordre hunden din.

IMG_6080 copyBalanse/kropssbeherskelse:
Dette går ut på å få hunden til å klatre opp på ting, balansere på ting, krype under noe, hoppe over og liknende. Bruk alt du finner ute og inne, være seg benker, søppeldunker, stokker, stoler, tømmer osv. Husk selvsagt å passe på at hunden ikke utsettes for noe farlig eller skades, så vær føre var og begrens aktivititeten til noe du vet hunden vil kunne mestre. Her trenger ikke hunden å måtte finne ut av ting selv. Du kan lokke og styre så mye du vil, men ikke tving hunden selvsagt. Det skal gi mestringsfølelse og øke balanse og selvbeherskelse, ikke være skremmende eller fælt. Belønn både små og store gjennomføringer!

IMG_8305 copyKontakt/samarbeid:
En av hovedforskjellen mellom hund og ulv er nettopp det at hunden ønsker å samarbeide med oss mennesker. Den søker naturlig til oss og liker å jobbe sammen med oss. Med kontakt og samarbeid menes øvelser hvor du jobber sammen med hunden, for eksempel med triks eller andre ting dere trener på. Her bruker jeg mye tid på å lære inn nye triks og kommandoer, både nyttige og unyttige ting. IMG_5151-Edit

Fysisk mosjon
I Norge er vi generelt flinke til å gi hundene våre fysisk mosjon, selv om det finnes en del overvektige hunder her til lands også. På et ernæringskurs lærte jeg at vi selger mye mindre slankefôr i Norge sammenliknet med andre land i Europa. Det mentale blir det derimot fort for lite av i Norge, og som de fleste sikkert vet, så vil økt fysisk aktivitet hos hund gjøre at hunden også vil kreve mer fysisk aktivitet og bli svært utholdene. Det vil med andre ord til slutt bli veldig vanskelig å gjøre hunden sliten av fysisk mosjon alene. Dette betyr ikke at du skal slutte å la hunden få aktivitet, men derimot at du gir økt mengde av de andre punktene.

Du trenger ikke nødvendigvis å bruke mye mer tid på hunden din enn du allerede gjør. De fleste av oss lever i en travel hverdag, og vi har ikke nok timer i døgnet. Du kan fint kombinere alle disse punktene sammen. Punkt 1-4 kan gjøres mens du holder på med punkt 5 (tur). Finn en fin balanse og ikke stress deg igjennom øvelsene. De fleste gir hundene sine en lengre tur om dagen, og da kan du bruke ca 50% av denne turen til de fire første punktene. De sier dette vil gjøre at hunden blir mer opptatt av eier og øker lysten til samarbeid og det tror jeg på!

Disse øvelsene skal også, som jeg skrev i innledningen, gi hunden økt selvkontroll og det å veksle mellom instinkter og lært atferd. Et eksempel de brukte på foredraget var med en video av en border collie hannhund som var usikker og redd nye hunder. Han fikk møte en husky for første gang, og man så at det denne hunden hadde aller mest lyst til var å løpe og gjemme seg hos eieren sin. Allikevel holdt han igjen løpingen fordi erfaringen om at han dermed ville bli jaget lå i bakhodet. Han måtte derfor bli stående og kommunisere med denne hunden han møtte, og etter en del dempende signaler fra begge og mye kominukasjon her og der, gikk det hele bra, og border collien kunne slappe av.

Anders Hallgren gjorde som sagt studier med hunder i ulike «problemkategorier», og disse hundene ble igjen delt i to grupper. Den ene gruppen skulle bli trent som vanlig med fokus direkte på symptomene, mens den andre gruppen skulle jobbe med målrettet aktivisering. Det viste seg at hundene av sistnevnte kategori gjorde det bedre enn de som ble trent med tradisjonell atferdsterapi. Dette kommer av at mange av hundene med problemer er understimulerte og stressa, og derfor vil dette endre de til det positive!

IMG_7381 copy

HUNDEPASS
BESØK MEG PÅ YOUTUBE
Relationships are based on trust, love, honesty and patience
FØLG MEG PÅ INSTAGRAM

Ingen Instragram-bilder ble funnet.