Travel hverdag? Gjør maten spennende!

Har du perioder hvor du er ganske travelt opptatt og ikke har like mye tid til overs til din firbente venn som ellers? Plages du av dårlig samvittighet fordi hunden din burde få brukt seg mer, men du har ikke nok timer i døgnet? Les videre!

Nå har desember begynt, og for min del er dette årets travleste måned med mye ekstrajobb, langåpent, søndagsåpent og julerush, samtidig som hjemmet skal pyntes, gaver skal handles og mine andre jobber også trenger litt av tiden min. For andre kan det være andre perioder som skaper tidsklemme, for eksempel ved eksamener, deadline på jobb og liknende. Disse tipsene jeg kommer med her er ikke kun for disse travle periodene – tvert i mot, dette er flott for hunden din ellers også! Men jeg fokuserer ekstra på mental aktivisering i de periodene hvor jeg ikke har like mye tid til trening og turer som ellers. Det er en haug med ting man kan gjøre, og jeg har plukket ut noen få greier jeg vil skrive om. Og husk: Kun fantasien setter grenser!


Fôringstid er en ypperlig mulighet til å sette i gang de små grå hos de pelskledde, og la de være opptatt lenge. Om du bruker 5 minutter av dagen din, kan du la hunden bruke en halvtime av sin! Jeg ga tidlige hundene mine både tørrfôr og råfôr, og skal komme med tips til hvordan man kan bruke begge deler.

Jeg er veldig fan av Kong og Starmark når det kommer til ting man kan fylle. Kong er nok mest kjent. Det fine med Kong er at de tåler mye tygging, og de kommer i flere styrker, størrelser og fasonger.

IMG_2259.CR2Her er et bilde av Kong fylt med tørrfôr. Kong’en til venstre er fylt kun med tørrfôr og er perfekt til å begynne med. Kall det vanskelighetsgrad 1. Tar kanskje ikke så lang tid for hunden din å få ut maten herfra, men fordelt utover dagen (gi gjerne maten flere ganger om dagen for aktivisering flere ganger), så har du brukt noen sekunder på å fylle, mens hunden din kanskje har jobbet noen minutter – og synes det er gøy!

I Kong’en til høyre har jeg i tillegg til tørrfôrkulene hatt i varmt vann. Kong’en står i en kopp for at jeg ikke skal få vann utover kjøkkenbenken. Denne lar jeg stå i en halvtime til en time, slik at vannet har trukket godt inn i fôret, og kulene har blitt myke, større og sitter mer fast inne i Kong’en. Ta den opp av koppen og vent til den har dryppet ferdig før du gir den til hunden din. I venteperioden på denne har du hatt tid til mye annet, og hunden din har sikkert gått og gledet seg! Denne varianten vil ta lenger tid for hunden din å jobbe med, og vi kan kalle det vanskelighetsgrad 2.

Når hunden din har greid å løse dette og etterhvert blitt kjappere med maten, kan du ta det videre til neste grad: nemlig gjøre akkurat det samme, men i stedet for å gi den direkte til hunden etter å ha tatt den opp fra koppen, putter du den i fryseren til neste dag! Bare ikke glem å gi hunden din mat denne dagen også. 😉

For de som bruker Vom og Hundemat eller liknende, er saken like enkel. Fyll Kong’en med Vom og gi til hunden. Gjør det vanskeligere, og legg den i fryseren over natten. Dette er forøvrig også veldig fint å bruke om sommeren på varme dager. En fryst Kong gir hunden hunde-is!

Blander du tørrfôr og råfôr? Bland i Kong’en!

Luna som valp med sitt første Kong-måltid!

Luna som valp med sitt første Kong-måltid!


IMG_2262.CR2

Dette er en aktiviseringsleke fra Starmark. Denne kalles Wheeler og er bare en av mange varianter fra Starmark. Akkurat som Kong er denne veldig holdbar og kommer i ulike størrelser. Både Kong og Starmark har egne godbiter og fyll til lekene sine, og her har dere det originale fyllet til Starmark. Denne godbiten har én buet side og én flat side. Min whippet Hugin er ekstremt dyktig på å få ut gobiten av leken om den buede siden er opp, derfor setter jeg flatsiden ut og han må jobbe for å få det til!

IMG_2264.CR2

IMG_2273.CR2Denne kan gis som den er med godbiten oppi, men jeg bruker den også til fôring. Hovedsakelig til Vom og blanding av Vom og tørrfôr. Noe vanskelig å fylle akkurat denne modellen, men de har andre modeller som er enkle å fylle! Suveren å legge i fryseren!

IMG_2265.CR2 IMG_2266.CR2


Matsøk er også ekstremt populært her, da spesielt for Hugin. Han elsker å bruke nesen sin, mens Luna kanskje ikke alltid har tid til å lete. Allikevel, så fort jeg sier «søk!» går begges hoder rett ned i bakken og det snuses og luktes for harde livet!

Derfor – i stedet for å gi maten i en skål, ta med deg maten ut og kast det i gresset i hagen, i buskene i skogen eller andre steder hvor de må bruke nesa for å finne det. Å kaste på asfalten gjør det lett for hunden din å se maten, og derfor blir kanskje ikke nesa like mye brukt.

For de av dere som ikke bruker tørrfôr, kan råfôret gnis på trær, under røtter, på busker osv. Bruker du kjøttbiter (eksempelvis Provit), kan disse spres på akkurat samme måte som tørrfôr. Å bruke nesa er noe av det mest slitsomme en hund kan gjøre, og ved et par økter om dagen vil hunden din være veldig fornøyd!

Godbitsøk og matsøk kan også gjøres inne, men her anbefaler jeg å heller gjemme alt på et sted for hvert søk, slik at det ikke bygger opp uro og stress hos hunden din. Man kan fort ende opp med en hund som aldri helt og holdent klarer å slappe av, fordi «det KAN være en godbit gjemt et sted!» og han vil deretter fly og lete lenge etter alt er borte.

IMG_6080 copy


10822604_670698196382460_2109610398_nPå dette bildet ser du tørrfôr lagt i et kjøkkenhåndkle som er knytt sammen slik at hundene må knyte opp (eller lage hull på) for å få tak i maten. Det lønner seg å bruke gamle håndklær eller filler til dette, ettersom de kan bli ødelagte. Håndklær og filler er lette å bruke og variere! Legg fôret midt på gulvet, og legg helt enkelt filla over. Jo større fille, jo større utfordring. La hunden selv finne ut hvordan han får tak i maten, og gjør det du ellers er opptatt med. Øk vanskelighetsgraden etterhvert som det trengs, og brett maten inn, knyt i en løs knute, en hard knute osv. Mine bruker opp til en halvtime på de vanskeligste knutene! Igjen, her er det bare fantasien som setter grenser. Gamle putevar er også suverent!


IMG_2274.CR2Er hunden din glad i griseører, haler eller annet tygg? Suverent! Knyt en tråd rundt og kast under sofaen, en kommode eller annet som hunden din ikke kommer under. La tråden stikke ut, og la hunden din finne ut at han må dra i tråden for å komme til tygget. Pass på å fjerne tråden før hunden spiser tygget!

IMG_2275.CR2 IMG_2276.CR2 IMG_2278.CR2 IMG_2282.CR2 IMG_2283.CR2 IMG_2284.CR2


Så bruk fantasien folkens! Det finnes mange fantastiske aktiviseringsleker å få kjøpt, og det finnes minst like mange å lage hjemme også! Legg godbiter under plastkopper, plasttallerkener, skåler, og utfordre hunden din ordentlig mens du kan jobbe med god samvittighet for at hunden din har fått brukt hodet sitt! Husk å alltid ha hunden din under oppsyn selv om du jobber slik at du unngår eventuelle uhell, og nyt at hunden din nyter oppgavene! 🙂

IMG_9536 copy

 

2 kommentarer på “Travel hverdag? Gjør maten spennende!
  1. Bra innlegg 😀 (Y)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

HUNDEPASS
BESØK MEG PÅ YOUTUBE
Relationships are based on trust, love, honesty and patience
FØLG MEG PÅ INSTAGRAM

Ingen Instragram-bilder ble funnet.

%d bloggere liker dette: