5 smarte tips til hundetreningen

Det finnes mange tips til hundetrening der ute på nett, og her har jeg ramset opp noen av de punktene jeg mener er viktigst når man vil gjøre hundetreningen i hverdagen så enkel, hyggelig og morsom som mulig!

 1. Supre godbiter og belønninger!
  Supre godbiter som hunden liker er viktig for å få god motivasjon hos hunden. Godbitene skal være noe hunden virkelig har lyst på, og jo vanskeligere oppgaven er, jo bedre må godbitene være. Skal du for eksempel trene ute i skogen eller annet miljø med mange, vanskelige forstyrrelser (eks. hunder eller mennesker i nærheten som hunden din vil hilse på og leke med), må godbitene være veldig mye bedre enn hvis dere trener hjemme i stua hvor alt er kjent og uinteressant. Belønningene må alltid kunne konkurrere med miljøet. Spar derfor de aller beste godbitene til miljøene som krever dette, slik at de alltid vil være noe hunden virkelig ønsker seg. Det samme gjelder om du vil belønne med leker. De beste lekene til de vanskeligste stedene. Bruk gjerne en godbitbag eller en treningsvest for å holde godbitene og lekene ute av syne slik at fokuset er på deg og ikke på belønningene hele tiden.
 2. Tren mye på generalisering
  Med generalisering mener man å trene i flere ulike miljøer, slik at hunden forstår at den skal utføre samme handling uansett om den har kjøleskapet etter furutreet ved siden av seg. Hunder fungerer ikke helt likt som oss, og det vil da si at lærer du inn kommandoen «sitt» på kjøkkenet, er kommandoen for hunden at du sier «sitt» mens du står plassert der sånn, kjølesapet står der, kjøkkenbenken er der, veggen er der, komfyren er der og så videre, altså hele pakka. Det er derfor viktig å ha tålmodighet og begynne litt forfra i treningen når du prøver andre steder. Selv om hunden forstår sitt på kjøkkenet, betyr ikke det at den forstår sitt i stua eller i hagen. Jo mer man trener på generalisering, jo fortere vil hunden klare å generalisere i fremtiden med nye kommandoer. Det går raskere for hunden å forstå fellesnevneren (hvilket er kommandoen), jo mer vant den er til å trene.
 3. By på deg selv
  Mange sliter med at hunden ikke er så motivert selv om de har gode leker og godbiter. Ofte er det fordi eier ikke er energisk nok. Ikke vær redd for å by på deg selv, vis hunden at dette er noe som er gøy! Ditt humør og din energi smitter fort over på hunden, og vil du ha mye tempo i en øvelse, bruk kroppen og stemmen på en lystig og energisk måte. Hopp og sprett ros hunden opp i skyene når den får til samtidig som du belønner med leke eller godbiter, og ikke vær gjerrig med belønningen når du synes det går kjempebra. Gi hunden bonuser for hardt abeid, og gled deg også over små mål og fremskritt.

  Foto: John Gjertsen

 4. Gi deg på topp!
  Dette er nok det vanskeligste av de alle: å gi seg mens dere er på topp! Men det er også et av de viktigste. Når du føler treningen går knallbra, og du er så motivert at du bare ønsker å repetere – DA skal du rose hunden masse, og avslutte! Og hvorfor er dette så viktig? Det er fordi at du risikerer at hunden ved neste repetisjon er litt sliten og intensiteten på økten dabber av. Da faller man også fort i fellen med å prøve enda en gang for å få tilbake den samme intensiteten som var da du burde ha gitt deg, og motivasjonen og gleden ved treningen synker enda mer. Ved å gi seg når dere er på topp, er det dette hunden din vil huske, og vi ønsker hunder som bare gleder seg til å trene mer, og som husker siste økt som uhyre morsom. Noe den vil oppleve mer av!
 5. Ikke tren når lunta er kort eller tålmodigheten er lav
  Dette er noe jeg følger slavisk. Jeg er genuint opptatt av at trening skal være gøy for både hund og eier. Jeg vet at jeg som kvinne èn uke i mnd har litt kortere lunte enn ellers (jeg sier ikke at alle andre er som meg, altså), og unngår derfor trening generelt i denne perioden. Det samme gjelder om hunden har en dårlig dag, og dette er også noe som er viktig å huske på. Hunden kan og ha en dårlig dag, hvor den kan være litt trøtt, sliten eller rett og slett bare på litt dårlig humør og ikke har lyst til å trene. Da er det også greit å vente en dag eller to med trening. Å bli sur eller lei under trening viser hunden at trening er ikke noe gøy, og man får minimalt ut av det hele.

Viktigst av alt er å ha tålmodighet og glede i det dere gjør sammen! Og tenk på hvor fantastisk det er å kunne gjøre seg forstått hos en annen art, som ikke snakker vårt språk

IMG_1417 copy_edited-1

Publisert i Hundetrening
3 kommentarer på “5 smarte tips til hundetreningen
 1. Prima sier:

  Veldig fine og gode tips:)

 2. Prima sier:

  Hei takk for din kommentar om hundebøker på bloggen min. Jeg har lest bøkene, og det er gode bøker. Desverre så klarte jeg å slette kommentaren din, det var ikke meningen- beklager. Men takk for tips om bøker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

HUNDEPASS
BESØK MEG PÅ YOUTUBE
Relationships are based on trust, love, honesty and patience
FØLG MEG PÅ INSTAGRAM

Ingen Instragram-bilder ble funnet.

%d bloggere liker dette: